הסכם שלום בית ולחילופין גירושין

כעורכת דין המתמחה בדיני משפחה, אני נתקלת פעמים רבות בסיטואציות בהן אני מזהה שהפור לגבי הפרידה עדיין לא נופל במלואו.

בין אם הצדדים אומרים לי זאת מפורשות, ובין אם הדברים עולים במקביל לגיבוש האסטרטגיה הנכונה לגירושין. במקרים רבים, התובנה נולדת דווקא כאשר מתיישבים ביחד בכדי להגיע להסכמות ולערוך הסכם גירושין. במצבים אלה, אשר אינם כמובן ברירת מחדל, יש שאציע לצדדים ללכת במתווה ביניים. לערוך ביניהם הסכם הקרוי "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין".

הסכם זה, כשמו כן הוא, הינו הסכם המאפשר לבני הזוג לתת לתא המשפחתי הזדמנות נוספת. הוא מורכב למעשה משני חלקים – חלק העוסק בגירושין שעונה על מלוא הסוגיות הרלבנטיות (לרבות חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת ילדים, מזונות אישה, הסדרת הגט וכו'), וחלק נוסף הנוגע לשלום בית.

הפרק של שלום הבית מקפל בחובו שורה של הסכמות בין הצדדים לגבי מחלוקות שונות, לרבות דרכי פתרון ואפילו מנגנונים שישמשו כגורמים מצננים. החל מהחלטה על פנייה לייעוץ זוגי עם מספר מינימאלי של פגישות, וכלה אפילו בנושאים הקשורים לחיי היום-יום כמו חלוקת הנטל בגידול הילדים או היבטים כלכליים בניהול משק הבית. עריכת הסכם שלום בית ולחילופין גירושין טומנת בחובה כמה יתרונות מרכזיים אשר יתוארו בקצרה להלן.

הפגת המתח והגדרת המחלוקות

גירושין הם הליך רגשי ומורכב אשר איננו נולד "ביום אחד". פעמים רבות זוהי תולדה של אין ספור אירועים קטנים ושגרתיים אשר הצטברו לכדי מסה קריטית בנקודת זמן מסוימת. כמובן שישנם גם מקרים בהם מתגלה גם "אירוע עוצמתי" שמטה את הכף, כמו בגידה, אך מרבית תיקים הינם הרבה יותר מורכבים, והרבה פחות דרמטיים וחד-פעמיים.

לא אחת, במפגש קוהרנטי ומקצועי לקראת גירושין, שבמהלכו הצדדים מבינים בפעם הראשונה ומאיש מקצוע את ההשלכות שיכולות להיות להליך על חייהם וחיי ילדיהם, המחלוקות הקטנות והשגרתיות אינן נראות כקובץ בלתי-פתיר-בעליל של נושאים. בפרט כאשר מדובר בסופו של היום בבני זוג אשר בחרו בעבר לקשור את גורלם זה בזו, ולעתים קרובות יש להם ילדים משותפים שגורלם על הפרק.

כשם שהסכמי גירושין הם פתרון הנחשב למומלץ יותר מניהול מאבקים משפטיים בערכאות, וזאת בין השאר לאור יכולתם לצמצם פערים ולהפיג מתחים וחששות, כך גם תהליך הכנתו של הסכם שלום בית עשוי לתפקד בתור "אפקט מצנן" של ממש.

הגירושין כבר מוסדרים וניתן להתרכז בשלום הבית

היבט חשוב של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, טמון דווקא בהיותו הסכם הכולל בחובו נושאים הקשורים לגירושין. כאשר מגיעים להסכמות בדבר הגירושין (מזונות ילדים, משמורת, חלוקת רכוש, מזונות אישה, גט וכו'), והסוגיות הללו הוסדרו, בני הזוג יכולים להתמקד בשלום הבית בנפש חפצה ובלב פתוח.

אין מדובר בעניין של מה בכך. מבחינה נפשית ורגשית, הוודאות לגבי "היום שאחרי" או "המחיר האמיתי" של הגירושין, יכולה לעזור מאד להצלחת שלום הבית.